A frekvenciahasználat során szükség lehet frekvenciaengedély kérésére. Ez tulajdonképpen nemcsak frekvenciaengedély, hanem méginkább frekvenciavédelem. Az általunk kívánt frekvencia használati engedélyezése mellett a Nemzeit Média- és Hírközlési Hatóság biztosítja is, hogy az adott helyszínen az adott frekvenciát súlyos zavarás nélkül tudjuk használni.

Ilyen engedélyre azoknak van leginkább szükségük, akik hosszabb ideig azonos helyszínen kívánnak egy-egy frekvenciát használni. Rövid idejű produkciók számára gyakorlatban nem bizonyul hasznosnak az engedélyezés, mivel egy esetleges zavarjel megjelenése esetén nincs idő a Hatóság intézkedését kivárni.

alt

Magyar székhelyű vállalkozások és magánszemélyek számára néhányezer forintos költség az engedélyezés.

Az engedély beszerzése viszonylag egyszerűen megtehető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Frekvenciaengedélyezései osztályán. (www.nmhh.hu)

<<< Elsődleges Frekvencia <<<   |   >>> Gyakorlailag használható frekvenciák >>>

A megtervezett frekvenciahasználati konfigurációt kétféleképpen tölthetjük fel a berendezésekbe:

  • egyenként kézzel
  • rendszerszervező szoftverrel

Ha kézzel töltjük fel, akkor is célszerű kihasználni a berendezések szinkronizálási szolgáltatását, tehát az adóba vagy csak a vevőbe töltni az adatokat, majd azt szinkronizálni a hozzátartozó másik berendezéssel. A professzionális berendezések kínálnak ilyen szolgáltatást, általában infravörös jelátvitellel (tehát a bodypack-et "meg kell mutatni" a fixen telepített, általában rack-be épített egységenek).

Ennél praktikusabb, ha számítógép segítségével töltjük fel az adatokat, amennyiben a berendezés kínál erre lehetőséget. Egy ilyen szoftverben folyamatosan nyomon tudjuk követni, többek között, hogy a berendezések mit csinálnak, milyen jelszinten forgalmaznak, milyen töltöttségi állapotban vannak (adóberendezéseknél), és milyen beállítások vannak rajtuk, valamint a beállításokat könnyűszerrel tudjuk módosítani.

Kiemelnénk az ilyen szoftverek közül a Sennheiser Wireless System Manager nevű programját, melynek használata gyakorlatilag olyan egyszerű, hogy nem igényel betanulást. Mindenkinek, akinek kompatibilis berendezése van hozzá, csak ajánlani tudjuk, hogy vegye igénybe ezt az ingyenes, ugyanakkor nagyon hasznos programot. Az Audiopartner Kft. jóvoltából a programhoz magyarnyelvű használati utasítás is készült.
Azért, hogy ne kelljen sokat keresni, letöltő oldalunkon keresztül is elérhetővé tettük:

Ha már van egy jól összeállított rendszerünk, csak használni kell. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani a fülmonitor használat alapjai című leírásunkkal.

<<< Frenvencia tervezés <<<   |   >>> A fülmonitor használat alapjai >>>

A helyszíni frekvenciaválasztás mindenképpen az adott viszonyok mérésén alapul.

Van erre specializálódott szakember, aki komplett méréseket tud végezni, akár jegyzőkönyvvel, és ez alapján tud rendszertervet készíteni. Sajnos nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen megbízható külső segítséget vegyünk igénybe, ezért hasznos, hogy a professzionális felhasználásra szánt berendezések maguk is képesek egyszerűbb méréseket végezni, és javasolni frekvenciát, melyen (méréseik szerint) zavartalanul tudunk forgalmazni.

A rádióvevőberendezések (fülmonitor esetén a bodypack) rendelkezhetnek ilyen mérési funkcióval, általában "scan" vagy hasonló név alatt. Miután megmérték a rendelkezésre álló frekvenciákat, kiválasztják a legkevésbé zavartat, és azt felajánlják használatra. Ha ezt rögzítjük, akkor márcsak az adóberendezést kell ehhez a vevőhöz beállítanunk. Szerencsére azok a rendszerek, melyek ilyen mérési funkcióval rendelkeznek, általában szinkronizálási szolgáltatást is nyújtanak az adó- és vevőberendezések között, hogy ne kézzel kelljen a beállításokat összehangolnunk. 

Nem ilyen egyszerű a helyzet a zavarmentes frekvenciák kiválasztásával kapcsolatban, ha több berendezést kell összehangoltan üzemletetnünk. Ilyenkor érdemes a frekvenciahasználatot megtervezni.

<<< Gyakorlatilag használható frekvenciák <<<   |   >>> Frekvencia tervezés >>>

alt

A frekvenciák megtervezése akkor szükséges, ha sok vezeték nélküli rendszer dolgozik együtt. Ez a tervezés történhet kézzel, de ez nem javastolt. A frekvenciák egymásra hatását kézzel szinte lehetetlen kiszámolni, viszont léteznek igyenesen használható programok, melyek kifejezetten erre lettek kifejlesztve.

Ezek a programok segítenek abban is, ha tudjuk, milyen frekvenciákat szeretnénk használni (vagy a helyszínen dolgozó kollégák), és abban is, ha szeretnénk javaslatot kérni, milyen frekvenciákra érdemes a berendezéseinket hangolni. Nagy előnye ezeknek a programoknak, hogy általában ismerik a TV adók frekvenciáit is, így ha beállítjuk, hányas számú TV-csatornák foglaltak az adott helyszínen, ezt is figyelembe veszik.

Végeredményben a programok megmondják, hogy a tervezett frekvenciák egymással kompatibilisek-e, illetve milyen frekvenciákat használjunk. Használatuk nem túl bonyolult, viszont nagyon hasznos!

 

Két nagy gyártó programját javasoljuk, melyek a mi letöltő oldalainkon keresztül is elérhetőek:

Miután a frekvenciahasználatot megterveztük, márcsak a beállításokat kell a berendezéseken megcsinálni. Ha sok berendezéssel dolgozunk együtt, hasznos lehet őket rendszerben foglaló számítógépes szoftver használata is.

<<< Frekvenciaválasztás a helyszínen <<<   |   >>> Konfiguráció beállítása >>>

A gyakorlatban szerencsére elég sok frekvencia használható fülmonitorokhoz (és más hangtechnikai berendezésekhez), így jó eséllyel találhatunk magunknak alkalmas beállításokat.

Nagy általánosságban (kissé leegyszerűsítve a kérdést) kétféle zavar miatt lehet egy frekvencia alkalmatlan:
 - az adott frekvencián más eszköz ad, és ezért az direktben zavart,
 - valamely más frekvencián működő berendezés felharmónikusai zavarják a frekvenciát.

Fontos lehet ezért tudnunk, hogy melyek azok a frekvenciák, melyek használatára biztosan nem számíthatunk, mert általánosságban direkt zavarást szenvednek. Hazánkban is terjed a digitális televízióadások sugárzása. Ezek az adások széles frekvenciatartományokat (kb. 7 MHz-et) foglalnak le, ezért az analóg televízióadásokkal ellentétben nem lehet "közéjük" tenni a saját adásunkat. Az adótornyok elhelyezésétől és teljesítményétől függően ez a zavarjel területenként eltérő.

Az így foglalt frekvenciák követéséhez ajánljuk a www.frekvencia.hu oldalt, de egy listát kigyűjtöttük mi is amik a Magyarországon érintett televízió csatornák és frekvenciák (a budapestieket kiemeltük):

Csatornafrekvencia
(MHz)
E22 482
E23 490
E24 498
E25 506
E26 514
E27 522
E28 530
E29 538
E30 546
E31 554
E32 562
E33 570
E34 578
E35 586
E36 594
E37 602
E38 610
E39 618
E40 626
E41 634
E42 642
E43 650
E44 658
E45 666
E46 674
E47 682
E48 690
E49 698
E50 706
E51 714
E52 722
E53 730
E54 738
E55 746
E56 754
E57 762
E58 770
E59 778
E60 786

A 4G mobilinternet (LTE) technológia megjelenésével egy újabb jelentős méretű sáv vált használhatatlanná a színpadtechnikában: 790-862 MHz között.

Fontos viszont tudnunk, hogy van ebben a sávban a mobilinternet feltöltési és letöltési iránya között egy védő sáv (duplex rés): a 823-832 MHz között továbbra is használható.

<<< Frekvencia engedély <<<   |   >>> Frekvenciaválasztás a helyszínen >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook