Az MTVA Virtuózok című produkciójának technikai hátterében a GEM Kft. csapata is aktívan dolgozott. A produkció lezárása után, 2017 őszén beszélgettünk Kovács Attilával, aki a GEM részéről többek között a Roger™ rendszer üzemeltetéséért is felelős volt.

 

fülmonitor.hu: Mesélj kérlek arról, hogy hogyan használtátok a Roger-t a Virtuózokban!

Kovács Attila: Nagyon egyszerű volt a helyzet. Bár nagyon sok URH-s eszközt használtunk, mind mikrofonokat, mind fülmonitorokat, egy gombnyomással elvégeztük az összes Roger™ adó-vevő párban a párosítást, majd minden ment hiba nélkül.

 

fm: Hány darabot kölcsönöztetek?

KA: Hat darabot. Öt üzemelt zsűritagoknál, egy pedig tartalékban volt, de azt sosem kellett használnunk. Teljesen stabil volt a rendszer az elsőtől az utolsó adásig.

 

fm: Ti használtatok előtte analóg Phonak-ot is?

KA: Egyszer korábban kellett használnunk, ott sajnos a távolság okozott problémát. Nem volt az az elégedettségi szint, mint itt. Itt nagyon fontos a megbízhatóság, tiszta hangkép is, és lényeges volt, hogy ne látszódjanak a fülhallgatók.

 

fm: Mit kevertetek a fülmonitorokba?

KA: Elsősorban rendezői utasításokat, de lehetőségük volt a produkciók, illetve igény szerint a stúdiótérben történő beszélgetéseket is hallgatni. Mind zenei, mind beszédátvitelre is tökéletes volt.

 

fm: A telepítés hogyan történt?

KA: Kötött volt az a hely, ahova lehetett telepíteni. Nem volt ideális, de a digitalis rendszernek köszönhetően nem volt semmi probléma így sem. Egyszer összepárosítottuk az adókat a vevőkkel és utána soha többet nem kellett.

 

 

 

fm: Kezelésében mit kellett tennetek?

KA: Egy párosítás után semmi dolgunk nem volt. Minden zsűritag megkapta a sajátját, azt ők behelyezték maguknak. Nem volt hangerő probléma sem, elég hangos volt mindenkinek, úgy is, hogy nem értük el a maximum hangerőt.

 

Az adásbiztonság miatt minden adás előtt elemet cseréltünk, a hozzá tartozó cink-levegő elemmel. Mivel az elemek nem merültek le teljesen, az élő adás alatt használt elemmel csináltuk a következő próbákat. Érdemes odafigyelni, hogy ne sokkal a használat előtt kerüljön be az új elem a vevőbe, ne merüljön benne fölöslegesen.

 

Lényeges volt, hogy az elkoszolódás miatt ne legyen hangkép változás, ezért mindig megtisztítottuk a fülhallgatókat, illetve cseréltünk filtert is, ahol ez szükséges volt. Ez a filter fogja fel ugyanis a fülben lévő váladékot, hogy az ne jusson be a hangszóróhoz. Ha ennek a nyílásai eltömődnek, akkor az a hangképet tönkreteszi. Szerencsére ez a filter könnyen cserélhető.

 

fm: Ti most használtátok először a Roger rendszert. Hogy esett rá a választás?

KA: Szerettünk volna szakítani az eddigi lehetőségekkel. Egy ilyen színvonalú műsorban szerettünk volna képileg olyan megoldást nyújtani a szakembereknek, hogy úgy tudjanak dolgozni, hogy ne lógjanak be kábelek, technikai eszközök. Így nem kellett állandóan azzal foglalkozniuk, hogy a kamerakép komponálásánál kikerüljék a fülhallgatókat. E mellett a hangminőség, illetve a problémamentesség is elsődleges szempont volt a választás során.

 

fm: Hogyan találtatok rá?

KA: Az interneten keresztül kerestünk megoldásokat. Megnéztük azt is, hogy mi elérhető az országban és ez lett a legjobb megoldás. Tudtuk azt is, hogy ez a rendszer már volt az MTVA másik élő műsorában is, ahol jó tapasztalatok születtek.

 

Kollégáktól informálódtunk az analóg rendszerről, de annak a problémái nekünk nem voltak megengedhetőek.

 

fm: Miképpen látod, ha legközelebb ha hasonló szituációba kerültök?

KA: Az eszközök, illetve a rendszer bizonyított, könnyű volt használni, megbízható volt, nem voltak benne zajok és átvitel kiesések. Természetesen szívesen dolgoznánk velük újra!

 

P5269734 1000

 

Kosaram

Gyártók

Facebook