vezeték nélküli fülmonitor rendszerLegtöbb esetben az előadó fülmonitora vezeték nélküli rendszerel működik. Ezekben szintén széles a kínálat, több árfekvésben. Körülbelül 80-450 ezer forint között mozognak az egy személy ellátására szolgáló, sztereó adó-vevő szettek. Az árkülönbség oka, hogy minőségben is széles skálán mozognak ezek a berenezések.

Változó a berendezések rádiós átviteli technikája és a rádióadó teljesítménye, dinamikája, hangolási és renszerbe szervezési képességei, érzékenysége és zavarvédettsége, valamint kényelmi és paraméterezési szolgáltatásai. Mivel a rádióberendezések hangolása összetett folyamat, erre vonatkozóan külön leírást is talál oldalainkon. >>> Frekvencia használatról >>>

Fontos megjegyezzük, hogy a rádióberendezések használata is lehet többféle. Egy adóberendezéshez akár kettő vagy több vevőberendezést is kapcsolhatunk. Itt is több lehetőség van, vagy mindenki ugyan azt hallhatja, vagy van, aki csak a jobb-, van, aki csak a bal oldalt. Ezt a "focus" vagy más néven "mix" üzemmód teszi lehetővé.

Focus vagy Mix üzemmód

A fülmonitor adóberendezések kivétel nélkül képesek sztereó jelet kiadni magukból. A vevőberendezések egy része pedig képes arra, hogy a két kapott hangcsatornát (jobb- és baloldal) a vevő keverje össze egyetlen monó jellé, a vevőn beállítható arányban. Ez több nagyszerű lehetőséget is kínál.

Zenészek számára biztosíthatjuk azt, hogy saját hangszerük vagy énekhangjuk arányát maguk tudják állítani a zenekar többi részéből kikevert jelhez képest. A sztereó jel egyik odala a zenész saját hangját tartalmazza csak, a másik oldal pedig csak az összekevert többi hangot, hangszert. A zenész maga dönti el, hogy melyikből mennyit szeretne hallani, egy "balance" paraméter beállításával. Ezt akár műsor közben is könnyen tudja állítani magának. Végeredményben pedig egy monó hangot hall, amiben ő állíthatja az arányokat.

Ez az üzemmód lehetővé teszi azt is, hogy egy adóberendezéssel két monó monitorkeverést tudjunk küldeni. Az egyik vevő "balance"-át az egyik végletre állítjuk, így az csak az egyik oldalt (gyakorlatban egyik monitorjelet), a másik vevő pedig a másik "balance" végállásban a másik oldalt (másik monitorjelet) veszi. Így ha nincs igény sztereo vételre, akkor spórolhatunk az adóberendezések számával, ami nemcsak anyagilag előnyös, hanem a rádiózavarok valószínűségét is csökkenti.

Amennyiben több előadó is fülmonitort használ egyszerre, a rendszer jelentősen összetettebb lehet.

<<< Fülhallgatók karbantartása <<<   |   >>> Komplex rendszerek összeállítása >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook