fülre öntött, egyéni fülmonitorAz egyéni fülre szabott fülhallgatók a felhasználó füllenyomata alpján készülnek, és így tökéletesen beleillenek a fülbe. Gyártásuk ezért jóval komplikáltabb és költségesebb, mint az univerzális fülhallgatóké, viszont viseletük jelentősen kényelmesebb, és hangszigetelésük általában jobb, mint az univerzális párjaiké. Mint korábban említettük, a hangszigetelő képességnek nagy szerepe van a fülmonitoroknál mind a külső zajok kizárásában, mind pedig a megfelelő hanghatás előállításában, így ez komoly érv az egyéni fülreöntött fülhallgatók mellett.

Azon túl, hogy az egyén fülére készített fülhallgatót kényelmesebb viselni, általában egyszerűbb behelyezni, és kivenni a fülből, és sokkal biztosabban maradnak a fülben, véletlenül sem esnek onnan ki (ahogyan ez néhány univerzáliss típusnál előfordulhat).

Elkészítésük egy soklépésből álló, hosszú, aprólékos folyamat, ami azzal kezdődik, hogy a felhasználó füléről lenyomatot kell venni. Ez egy fájadlommentes, rutinfeladat, azonban szakértelmet, és odafigyelést igényel, hogy a zenész füle ne sérüljön meg a mintavétel során. Mindenképpen szakképzett emberrel kell elvégeztetni! 

Mivel ezek a fülhallgatók a felhasználó fülére készülnek, és az ő igényeit alapján állítják össze, a testreszabás több tulajdonságban is megnyilvánulhat:

  • kiválaszthatjuk, hogy milyen hangsugárzók kerüljenek a fülhallgatóba, általában ez a driverek, hangsugárzók számában enged szabadságot az ár és a minőség mérlegén
  • választhatunk színt a testszíntől a citromsárgáig
  • választhatunk kábel színt
  • van olyan típus, ahol a fühallgatóház keménységét is megálaszthatjuk
  • bizonyos gyártóknál egyéni díszítéssel láthatjuk el a látható részeket (előlapot)

Az egyénre készített fülhallgató hátránya, hogy ha a fül és hallójárat alakma megváltozik, akkor a fülhallgató illesztése nem lesz annyira tökéletes. Így főleg fiatalon számolni kell azzal, hogy néhány év múlva újra mintát kell venni, és új házat kell csinálni a fülhallgatóhoz.

<<< Univerzális fülhallgatók <<<   |   >>> Vezeték nélküli rendszerek >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook