Mint ahogy a fülmonitor történetének fejlődési lépéseinél is láttuk, a fülhallgató mérföldkőnek számít. Elvégre a jó hangszigetelő képességű fülhallgató teszi lehetővé, hogy egyáltalán fülmonitorról beszéljünk.

fülmonitor fülhallgatóA fülmonitor rendszerek minőségét és tulajdonságait a teljes láncolat meghatározza (mikrofonok, keverő, vezeték nélküli eszköz, fülhallgató), legfontosabb eleme mégis a fülhallgató, "a fülben dől el" a minőség. Ez határozza meg, hogy mennyire kell nagy hangerővel hallgatnunk a monitor jelet, hogy a számunkra kevert hangzásban mennyire fogjuk meghallani a mély és magas részleteket, és nem utolsó sorban, ez az az eszköz, amivel leginkább kapcsolatban vagyunk, amikor használjuk. Ez utóbbi miatt nagyon fontos, hogy mennyire kényelmes a fülhallgató és az sem teljesen mellékes, hogy hogyan nézünk ki vele. Sajnos magukat színvonalasnak mondó műsorokban is számtalanszor láthatunk az összhatást tökéletesen tönkretevő, kifejezetten csúnya fülmonitorhasználatot. Egy előadó számára ez legalább akkora hiba, mintha rosszul sminkelték volna ki. Szerencsére a gyártók igyekeznek diszkréten esztétikus fülhallgatókat készíteni, de ezek közül is célszerű megnézni, hogy az adott fülbe melyik illik legjobban.

A fülhallgató egy olyan része a fülmonitor rendszereknek, amiből célszerű sajáttal rendelkeznie az előadónak, márcsak higiéniai okokból is.

Izoláció

Rendkívül fontos tulajdonsága ezeknek a fülhallgatóknak, hogy szigetelik a külső zajokat. A legjobb fülhallgatók akár 37 dB csillapítással is rendelkezhetnek, aminek köszönhetően már egész halkan szóló fülhallgatóból is megbízhatóan halljuk a részleteket, és sokkal halkabban kell hallgatnunk a zenét, mintha a színpadon szabad füllel hallgatnánk.

Ezt úgy érik el a fülhallgatók, hogy mélyen a hallójáratba nyúlnak, a hallójáratot pedig kitöltik valamilyen anyaggal (szivaccsal, szilikon gyűrűvel, vagy saját alakjukkal), így a külvilágtól a dobhártyánkat elszigetelik.

A fülhallgatók csillapítása nem ugyan olyan. Van, ami a magasabb hangokat, míg más fülhallgatók a mélyebb hangokat is ki tuják zárni a fülünkből. Ez típusonként és illesztékenként változó.

Miközben a fülhallgató illesztése a hangszigetelésről gondoskodik, egyúttal a hallójáratot akusztikai térként is lezárja, ami nagyban elősegíti, hogy a mély hangok teljes egészében a dobhártyára jussanak, és ezek a parányi fülhallgatók a legnagyobb mélysugárzó hangszórókkal is felvegyék a versenyt.

Hangminőség

Az izolációhoz képest szinte másodlagos tulajdonságnak tűnik az, hogy az adott fülhallgató milyen minőségű hangot ad ki magából. Ez a gyakorlatban is így van, ha a hangszigetelés nem elég jó, szinte mindegy is, hogy a fülhallgatóban hány hangsugárzó és mekkora teljesítmény van. (Persze ez nem teljesen igaz, hiszen nem minden körülmény között kell teljesen elszigetelni a külső hangokat, főleg, ha a színpadon mindenki fülmonitort használ, és nincs túl nagy hangerő.)

Mint minden műszaki berendezésnél, a fülhallgatónál is a minőséget meghatározó, hogy milyen szinvonalú alkatrészekből rakják össze és milyen minőségellenőrzésen megy keresztül.

Hangsugárzók típusa és száma

Nagyban meghatározza a hangminőséget, hogy milyen és hány darab hangsugárzó lakik a fülhallgató házában. A fülmonitornak készített fülhallgatók általában kétféle technológiával tudják megszólaltani a hangot: 

  • hagyományos, dinamikus hangsugárzóval, mely ugyan azon az elven működik, mint a hangszórók, tehát van bennük egy tekercs, ami mozgatja a hanghullámokat gerjesztő részt

  • "balanced armature" technológiával működő hangsugárzókkal, melyek fő tulajdonsága, hogy nagyon kicsi helyen elférnek, és széles frekvenciatartományban megépíthetőek.

fülmonitor hangsugárzó

Annak érdekében, hogy a hangkép a teljes kívánt frekvenciatartományt lefedje, a hangszóróknál ismert módon, akár több hangsugárzó is beépíthető a fülhallgatóba. Külön hangsugárzó felel a mélyhangok átadásáért, és külön lehet közép- és/vagy magas hangokhoz is hangsugárzót építeni. Ezek a többutas fülhallgatók, melyekben a hangsugárzók munkáját egy passzív hangváltó hangolja össze.

Az egyutas fülhallgatók is képesek lehetne meggyőző mértékű mélyhang leadására a fül elszigetelésének köszönhetően.

Kétutas fülhallgatók külön hangsugárzót használnak a mély hangokra, valamint a közép- és magas hangokra. Jelentősen növeli ez a szétválasztottság a hangminőséget, elsősorban a mélyhangok terén, valamint jelentősen nő a fülhallgató dinamikája. Áruk is ennek megfelelően az egyutas fülhallgatókhoz képest akár három négyszeres lehet.

Háromutas fülhallgatók általában mély-, közép- és magas hangokra egy-egy hangsugárzót tartalmaznak. Ez tovább növeli a mélyhangok precíz átadását, és lehetőséget nyújt, hogy egyidejűleg a magas hangokat is kompromisszumok nélkül, a teljes kívánt tartományban megfelelő hangnyomással tudja előállítani. Minőségüknek köszönhető, hogy ezek ára a kétutas fülhallgatókhoz képest is többszörös lehet.

Univerzális és egyéni fülhallgatók

Tokozásukat tekintve a fülhallgatók három nagy csoportba sorolhatóak:

  • univerzális, mindenki számára használható fülhallgatók, melyek a dobozból kivéve rögtön a fülbe dughatóak
  • a felhasználó füllenyomata alapján, a saját fülére formázott házba épült fülhallgatók (angolul: custom molded)
  • létezik egy hybrid megoldás is: univerzális fülhallgatóra egyéni füllenyomat alapján gyártott illeszték készítése (ilyet a mi termékkínálatunkban is talál).

További tulajdonságok

fülmonitor fülhallgató

Mielőtt továbbmennénk az univerzális és egyéni fülhallgatók részleteire, fontos tudnunk, hogy a fülhallgatóknak további, számunkra érdekes tulajdonságai is vannak:

  • lefelé- vagy hátrafelé kábelezhető: túlnyomó többségében az előadók hátrafelé kábelezik a fülhallgatót, vagyis a fül körül elvezetve hátul, a nyakuk mögött vezetik le a fülhallgató zsinórját. Így a legkényelmesebb viselni, nem akad bele a hangszerekbe, mikrofonba, ruhába, és egyúttal esztétikusabb megoldás, mint a fülből elöl lefelé lógó kábel, ami olyan kinézetet kölcsönöz, mintha rádiót hallgatnánk.
  • összehúzó szem: előnyös, ha a fülhallgató zsinóron van egy olyan "szem", amivel a fej mögött kábelezett fülhallgatózsinórok összehúzhatóak, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kényelmes legyen viselni a fülhallgatót, és ne essen ki a fülünkből
  • szín és minta: lehetnek akár eltérő színűek, és egyedi mintával díszítettek is. A kábel színe szintén eltérő lehet, ez ugyancsak gyártótól, típustól függ
  • cserélhető kábel: néhány típus kábele cserélhető, ez praktikus, különösen drágább típusoknál, mivel a kábel esetleges sérülésekor sem kell a teljes fülhallgatót kidobni, csak a kábelt kicserélni.
  • egyenes- vagy pipa alakú csatlakozó: mindkettő előfordul a fülmonitoroknál, ki-ki döntse el, hogy melyik praktikusabb neki, de általában (a ruha alatti kábelezés miatt) a pipa alakú szokott célravezetőbb lenni.

<<< A fülmonitor rövid története <<<   |   >>> Univerzális fülhallgatók >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook