altA hallójárati fülhallgatók könnyen és gyorsan koszolódnak. Erről általában akkor vesz tudomást a felhasználó, amikor ez már a hangzásban érződik. Kevesen foglalkoznak a fülhallgatók karbantartásával és tisztításával, pedig az a néhány perc, amit erre kell szánni, jelentősen megnöveli a fülhallgató élettartamát, és egyúttal higiénikusabb használatot eredményez. 

A fülből származó váladékok, főleg, ha izzad a használója, a külső részeket látványosan, a belső részeket pedig alattomosan tudja ellepni. Jó hír, hogy könnyű ellene védekezni.

A recept rendkívül egyszerű:

  • meglepő lehet, de ne akarjuk a fülhallgatót használat után azonnal eltakarítani, mert nem lesz olyan hatékony
  • használat után a fülhallgatót tegyük olyan tokba, amiben van szárító só (érdemes egy keménytokot használni erre, amiben használaton kívüli időben tároljuk), mert ez a felületét is megszárítja, és a belső részekből is "kiszívja" a párát
  • miután a fülhallgató megszáradt, kefével távolítsuk el róla a rászáradt nagyobb lerakódásokat, általában a kefe végén van egy kis hurok, ez is segíthet, hogy az eldugodtabb helyekről kiszedjük, amit a kefével nem tudunk
  • ezt követően erre szolgáló, tisztítószeres kendővel finoman töröljük át a fülhallgató többi részét, lehetőleg a kábelt is (legalább a fülkörüli részeken). A megfelelő tisztítószerek gomba- és baktériumölő anyagot is tartalmaznak, ami azért is fontos, mert a fülben, főleg ha le van zárva, gyorsabban szaporodnak a baktériumok.
  • Tisztítás után hagyjuk a fülhallgatót megszáradni (ez gyorsan megtörténik)

Gyakorlatban a takarítást a koncert utáni napon, vagy a következő használat előtt érdemes megcsinálni. Nem igényel komoly koncentrációt, és egy-két perc alatt meg is van.

Ügyeljünk rá, hogy a fülhallgatóba semmiképpen se kerüljön tisztítószer, mert az a benne lévő elektronikát tönkreteszi.

Szintén fontos, hogy a fülhallgatót kiszárítsuk, mert a fülből származó párától korrodálódhat a belső szerkezet. Tartós használat esetén erre is érdemes figyelmet fordítani.

A cserélhető illesztékes, univerzális fülhallgatók szivacs illesztékét időről időre érdemes lehet kicserélni, mert ezek nem nagyon tisztíthatóak, és a rendszeres igénybevételtől elhasználódhatnak.

Illesztés

Miután megtisztítottuk a fülhallgatót, elsősorban egyéni lenyomat alapján készített típusoknál tapasztalhatjuk, hogy nehéz a fülbe helyezni, mert túlságosan tapad. Ilyenkor az illeszkedése sem lesz olyan tökéletes, mint néhány óra zenélés után, amikor már "belemelegedett" a fülünkbe. Szerencsére erre is van megoldás, illesztő folyadékkal kell a fülhallgató házát finoman bekenni (rácsöppenteni egyet), ami segíti a fülhallgató könnyed berakását, és a helyes pozícióba mozdulását.

Ne felejtkezzünk el a fül ápolásáról sem! A fül tisztán tartása valószínűleg nem kérdés, de érdemes tudni, hogy segít az igénybevett hallójárat megnyugtatásában, ha erre szolgáló krémmel bekenjük. Praktikus módja ennek, ha a szer alkalmas illesztőfolyadékknak is, és a fülhallgatóra finoman rákenve a behelyezést, illesztést is segíti, és a fülben felszívódva a hallójáratot is ápolja. 

fertőtlenítő tisztító kendőKülönösen fontos a fülhallgatók fertőtlenító, tisztító karbantartása, ha azt nem egy ember használja, hanem például hangmérnököktől kölcsönözhető eszközökről van szó.

A karbantartáshoz szükséges eszközök és anyagok "filléres" tételek, használatuk egyszerű és nem időigényes. Kis odafigyelést megérdmelnek a fülhallgatók is, hamár a fülmonitor rendszerünk legfontosabb egységét jelentik.

A fülhallgatók után röviden tekintsük át a fülmonitor rendszerek másik legfontosabb egységét: a vezeték nélküli rendszereket.

<<< Egyénre készített fülhallgatók <<<   |   >>> Vezeték nélküli rendszerek >>>

 




 

Kosaram

Gyártók

Facebook