fülmonitor felhasználóA legkorábbi információk a nyolcvanas évek végére nyúlnak vissza, amikor Stivie Wonder hangmérnöke (Chrys Lindop) és egy britt hangtechnikus (Martin Noar) elkészítette az első professzionális fülmoitor rendszert. A fülhallgató használatra vonaktozó ötletük annyira életképesnek bizonyult, hogy hamar elterjedt.

A következő fordulópont a kilencvenes évek közepén történt, amikor Van Halen monitor hangmérnöke, Jerry Harvey megoldotta a dobos (Alex Van Halen) problémáját, aki a színpadon eluralkodó óriási hangerő miatt nem hallotta, hogy a zenekar többi tagja mit játszik, és a hangosabb monitorládák már nem segítettek. Egyéni füllenyomat alapján készítettek személyre gyártott fülhallgatót, ami a külső zajokat már annyira szigetelte, hogy megfelelően hallható volt a kétutas hangszóróból szóló hang. Jól sikerült a kísérlet, és előbb a zenekar többi tagjának, majd más zenészeknek is kezdtek fülhallgatókat gyártani, Ultimate Ears néven. fülmonitor fülhallgató

Újabb áttörést hozott, amikor olyan hangtechnikai vállalatok is fejlesztésbe kezdtek, akiknek már volt vezeték nélküli hangátvitelben tapasztalatuk. Ilyen a Sennheiser és a Shure, akik komplett csomagokat kezdtek előállítani, és egyúttal megteremtették a előadók számára alapvető fontosságú mozgásszabadságát a fülmonitornak. Mind a vezeték nélküli rendszerek, mind pedig a fülhallgatók és keveréstechnika órisái fejlődésen ment keresztül, és most már összehangoltan tudják kiszolgálni a felhasználók igényeit.

Napjainkban a fülmonitor nagy népszerűségnek örvend, több hazai és külföldi gyártó kifejezetten erre a célra készít fülhallgatókat, és rádióberendezéseket, így már választási lehetősége is van annak, aki úgy dönt, hogy fülmonitort szeretne használni.

<<< Bevezetés <<<   |   >>> Fülhallgató, a legfontosabb eszköz >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook