A helyszíni frekvenciaválasztás mindenképpen az adott viszonyok mérésén alapul.

Van erre specializálódott szakember, aki komplett méréseket tud végezni, akár jegyzőkönyvvel, és ez alapján tud rendszertervet készíteni. Sajnos nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen megbízható külső segítséget vegyünk igénybe, ezért hasznos, hogy a professzionális felhasználásra szánt berendezések maguk is képesek egyszerűbb méréseket végezni, és javasolni frekvenciát, melyen (méréseik szerint) zavartalanul tudunk forgalmazni.

A rádióvevőberendezések (fülmonitor esetén a bodypack) rendelkezhetnek ilyen mérési funkcióval, általában "scan" vagy hasonló név alatt. Miután megmérték a rendelkezésre álló frekvenciákat, kiválasztják a legkevésbé zavartat, és azt felajánlják használatra. Ha ezt rögzítjük, akkor márcsak az adóberendezést kell ehhez a vevőhöz beállítanunk. Szerencsére azok a rendszerek, melyek ilyen mérési funkcióval rendelkeznek, általában szinkronizálási szolgáltatást is nyújtanak az adó- és vevőberendezések között, hogy ne kézzel kelljen a beállításokat összehangolnunk. 

Nem ilyen egyszerű a helyzet a zavarmentes frekvenciák kiválasztásával kapcsolatban, ha több berendezést kell összehangoltan üzemletetnünk. Ilyenkor érdemes a frekvenciahasználatot megtervezni.

<<< Gyakorlatilag használható frekvenciák <<<   |   >>> Frekvencia tervezés >>>

Kosaram

Gyártók

Facebook