Mihálka Dávid
/Dobos/

Az idei,  2016-os Budapest Music Expo nyereményjátékunk nyertese Mihálka Dávid dobos. Nyereménye egy pár egyedileg készített ER akusztikai hallásvédő. Az átadás során alkalmunk nyílt beszélgetni Dáviddal, a továbbiakban az ő zenei pályafutásáról olvashattok.

alt

 

Mikor kezdtél el zenélni?

Körülbelül 5 éve kezdtem el gitározni. Az angoltanárom basszusgitározott és megtetszett nekem is és a bátyámnak is, aki basszusgitározni kezdett. Körülbelül fél év után abbahagytam, de rá egy évvel már hiányzott és újra szerettem volna hangszeren játszani. Édesapám azt mondta hogy kezdjek dobolni, mert úgyis mindig izgek-mozgok, így vásároltunk egy dobszettet és elkezdtem dobolni.

Tanárnál tanulsz?

Az angoltanárom barátja dobol, ő megtanította az alapokat. Bátyám gitártanárjának öccse pedig szintén dobol, őt sikerült meggyőzni, hogy tanítson rendszeresen. Azóta nála tanulok, és ennek már lassan 3-4 éve.

Alapítottatok zenekart is? 

alt

 

Igen, sok zenész ismerősünk játszik valamilyen tribute zenekarban, így mi is alapítottunk egy Rage Against the Machine zenekart. Ez körülbelül egy évig tartott, akkor kétfelé oszlott a zenekarunk. Bátyámmal és pár barátunkkal alapítottunk egy új, saját metál zenekart, a többiek pedig hobbiból zenéltek tovább.


Ti írjátok a dalokat? Te találod ki, hogy mit dobolj?

 

Igen, mi írjuk a dalokat. Főleg a bátyám, ő ad nekem egy dob alapot, amit ezután szabadon alakítok. 

Felléptek valahol?
 

Egyenlőre számokat írunk, klippeket csinálunk, és ezeket szeretnénk a közösségi hálókra eljuttatni. 
Ez után állunk neki koncerteket szervezni a már épülő közönségünknek.

Látom, hogy van már egy Audio-Technica fülmonitorod. Hogyan kezdtetek el fülmonitorozni?

Egy barátom rendezett egy MMA gálát, aminek az elején és a szünet végén 15 percet kellett játszani. Mivel egy sportcsarnokban nagyon nehézen lehetett volna a visszahallani magunkat, ezért befektettünk egy pár fülmonitorba.

Honnan tudtátok, hogy a fülmonitorozás a megoldás?

Édesapámnak van egy vállalkozása (Blubber Music), ami koncertek rögzítésével, hangosításával foglalkozik. Ők fektettek be fülmonitorokba, elsősorban kezdő zenekarok számára, hogy mindenkinek legyen lehetősége kipróbálni. Egy QSC Touchmix segítségével egy applikáción keresztül tudja mindenki keverni saját magának, hogy mit szeretne hallani, úgy úgy tűnik, hogy ez nagyon bevált.

Van saját fülhallgatód is. Mindig azzal gyakorolsz?

Igen, általában azzal és a stúdió felvételeken is ezt használom. Így tudom, hogy milyen kell legyen benne a hangkép és ez higiénikus megoldás is.

Most viszont nyertél egy fülreöntött hallásvédőt. Miért ezt választottad?


Volt már egy univerzális hallásvédő füldugóm, ami nem volt annyira kényelmes, fülmonitorhoz pedig már volt fülhallgatóm, így kínálkozott a lehetőség, hogy végre legyen egy saját fülemre készült hallásvédőm. Egy 14 m2 körüli helyen próbálunk, egyszerre dob, basszus, gitár, billentyűk, illetve három vokál és egy főének. Mivel ráadásul metált játszunk, elég hangosak vagyunk így mindenképp meg kell védenünk a hallásunkat. Ha nem használnék hallásvédőt, nagyon hamar megsüketülnék, és a próbán is kényelmetlenül érezném magam a rettenetesen nagy hangnyomás miatt.


Ezt teljesen jól látod, és ez különösen fontos, hogy ezt már 17 évesen felismerted. Később a csökkent hallásodat már nem lehet visszahozni, most kell megvédened. Mi a terveitek a közeljövőre?

alt

 

Most stúdiófelvételeket csinálunk és hamarosan elkészül a bemutatkozó videó is. Ezek után pedig természetesen koncert lesz.


Milyen néven találhatunk meg Titeket?

 

Greyman

 

Hát akkor jó készülést a felvételekre és koncertre!
Toljátok keményen! 
J

 

 

Kosaram

Gyártók

Facebook