Guoth Zalánfülmonitor átadás
/ének, basszusgitár/

A 2012-es Hangfoglalás alkalmával meghirdetett nyereményjátékunk nyertese: Guoth Zalán, aki a Vulgar Display of Cover Pantera tribute basszusgitárosaés a  Scary Guyz Metallica tribute énekese és basszusgitárosa. Nyereménye egy háromutas Microsonic Epic 3D fülre öntött, egyedi fülhallgató, melynek átadása során alkalmunk adódott beszélgetni vele.
A továbbiakban arról olvashattok, miként jutott el Zalán a zeneiskolai gitár tanulástól a fülmonitor használatáig.

 

Mikor vált a zene életed részévé?
9 éves koromban kezdtem gitározni. Tiz éven keresztül klasszikus zenét tanultam, de ennek az időszaknak a végén már kikacsintottam a könnyűzene felé is. Gimnazista éveim alatt kezdett el foglalkoztatni a basszusgitározás, amihez aztán lassan kapcsolódott az énekélés is, s ezek a mai napig életem fontos részei.

Hogyan kezdődött a fülmonitor használata?
A zenekari próbák során egyre jobban zavart, hogy nem hallom magamat tisztán. Emellett a koncerteken a gerjedő kontrolládákból nem jön vissza érthetően a szöveg. Ezért próbáltam ki egyszer, hogy a keverőpult fülhallgató kimenetén keresztül hallgassam az éneket, mintegy vezetékes „szegény ember fülmonitorja” megoldásképp. A próbán így végre tisztán hallottam a saját hangomat és nem kellett erőlködni, könnyebben lehetett az énekléssel fejlődni. A koncerteken sajnos ez továbbra is elég nehézkes volt. Mivel nem hallottam magamat és amiatt, hogy erőlködéssel próbáltam kompenzálni a kontroll gyengeségét, ki is fáradt a hangom rendesen minden alkalommal.
Egyre jobban foglalkoztatott a fülmonitor és tudtam, hogy amint megtehetem, befektetek egy vezeték nélküli rendszerre. Ez akkor, egyetemista koromban, persze nem volt megvalósítható. Utánaolvastam a témának és azt gondoltam, hogy ha már befektetek rá, akkor nem a legolcsóbbat kell vennem - amire sok negatív kritika érkezik - csak azért, hogy legyen valamim. Akkor már inkább kivártam, hogy egy jobb minőségű szettbe ruházhassak be.
Elsőként így volt Sennheiser EW300-as (első generációs) fülmonitor szettem, majd mikor a vevő javíthatatlanná vált, lecseréltem egy Audio Technika M3-asra, amit jelenleg is használok. Ez utóbbi azért vált be számomra, mert mind az ének, mind pedig a basszusgitárom külön-külön keverhető ezzel az egy szettel.
Össze sem hasonlítható mennyivel jobb fülmonitorral játszani, mint anélkül.

Egyből bevált Neked a fülmonitor vagy voltak az elején problémáid?
A fülmonitor rendszerrel nem voltak problémáim, csak azt kellett szépen lassan megszoknom, hogy a különböző fellépéseken más-más hangmérnökök álltak a keverőpultnál. Eleinte az volt a gond, hogy a maximális visszaadható hangerőt is keveselltem.  Általában többet szerettem volna visszahallani, mint amennyi lehetséges, de néhány használat után ezt sikerült kezelni és mostanra már kezd egészen jól összeállni egy számomra arányos keverési kép, így a hangmérnököknek is pontosabban el tudom mondani miből mennyit szeretnék.  
Most már semmi pénzért nem mondanék le a fülmonitorról se próbán, sem pedig koncerten.

A zenekar többi tagja hogy áll a fülmonitor használatához?
Kíváncsiak, de kicsit ódzkodnak tőle. A  gitárosaink szeretik hallani az egész nagy teret, ami szól mögülük, mert az egy nagyobb spektrumot ölel fel. 
Nyilván egy teljesen más világ ezzel a készülékkel játszani, de cserébe nem fáj a ember feje és füle a nagy hangerőtől koncert vagy próba után, nem süketül meg, nem cseng a füle, és ami legfontosabb, tisztán hallja magát. Ez elsőre ijesztő lehet, hogy „Úristen mit művelek én zenélés címén!?”, de egyben motiválja is az embert, hogy itt nem lehet maszatolni, mert minden hallatszik.

fülmonitor átadás

A fülmonitor használata mellett használsz gitáralapot is?
Igen használok, egy 8X10"-es ládát, hogy érezzem a basszus lüktetését és a nagy hangerőt - ne vesszen el a basszusgitár feelingje.

Kinek ajánlanád a fülmonitort?
Mindenkinek, legalább a kipróbálás szintjén. Utána mindenki maga dönti el, hogy mennyire vált be, hogyan tudja használni, de énekeseknek mindenképp ajánlanám. Teljesen más élményt ad, és sokkal tisztábban lehet vele énekelni, amit a közönség is észlel.

 

Kosaram

Gyártók

Facebook