A 2012-es őszi Interton Egyetem rendezvényen alkalmunk nyílt beszélgetni a Söndörgő zenekarral, a fülmonitor rendszer használattal kapcsolatos személyes tapasztalataikról.

Shure fülmonitor rack

A zenekar hangmérnöke Princz G. Gergő, akinek segítségével a csapat ma már professzionális szinten használja a Shure PSM900-as fülmonitort. A zenekar tagjai külön-külön sztereó adóval rendelkeznek (6 db). Ezen kívül egy plusz vevő hangmérnöki behallgatásra szolgál, illetve tartalékként is használható.

Az alábbiakban arról olvashattok, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy ilyen komplex, vezeték nélküli fülmonitor rendszer használata. A cikkben megosztjuk veletek a méltán világhírű, délszláv tradícionális muzsikát játszó zenekar személyes élményeit, tapasztalatait is.

 

Hogyan kezdődött zenekarotoknál a fülmonitor használata?

Eredics Áron:

Shure fülmonitor vevők

Először szabadtéri koncerteken észleltük a lábmonitor használatának hátrányait. Egyrészt kültéren nagy a háttérzaj, másrészt fel kellett venni a versenyt a nagyobb, hangosabb zenekarokkal ezért nekünk is nagyobb hangerővel kellett játszanunk. Ez a kontrolládával nehezen volt megoldható, mert nagyon hamar begerjedt, így nem hallottuk egymást tisztességesen.
Többen javasolták már, hogy erre a problémára kiváló megoldást nyújthat a fülmonitor. Ehhez azonban első lépésként szert kellett tennünk egy saját hangmérnökre, aki biztosítja nekünk a technikai hátteret. Első hangmérnökünk biztatásával váltottuk le a kontrolládákat fülmonitorokra.

Shure antenna

Az egyik Sziget fesztiválon adódott az alkalom, hogy kipróbálhattunk egy 5 csatornás fülmonitor rendszert. Akkor nagyon nem vált be, mivel az egy kevésbé korszerű és rosszabb hangminőségű felszerelés volt, amiben kimaradoztak a hangok.
Egy hónapra rá megérkezett Magyarországra a Shure PSM 900 fülmonitor rendszer, ami pont ezeket a hibákat küszöböli ki, ráadásul több funkcióval rendelkezik. Az első tesztelés után azonnal beruháztunk rá.
Azóta ugyanazt a keverőpultot használjuk. Ránk van beállítva, így a koncertek elején már csak a finom hangolást kell elvégeznünk és koncert közben már szinte hozzá se kell nyúlni.
2 és fél éve használunk fülmonitort, ma már minden kis- és nagy koncerten ezzel játszunk.

 

Mi változott amióta fülmonitort használtok?

Eredics Áron:

A fülmonitor használatával nem tudjuk visszaadni azt az akusztikus hangzást, ami valójában a zenénkhez tartozna, viszont így sokkal nagyobb pontosságot és hangerőt tudunk elérni. Ez számunkra nagyon fontos, mert ennek köszönhetően jutottunk el nagyobb szabású rendezvényekre/koncertekre.
A másik változás, hogy most nincs késleltetés, amit korrigálnunk kell. Fülmonitor nélkül megkésve hallottuk a többi hangszert és ehhez igazodva mi is később léptünk be. Mióta fülmonitort használunk, ez teljesen megszűnt, mivel közvetlenül a fülünkbe kapjuk a többi hangszert is. Eleinte azt kellett megszoknunk, hogy a fülmonitorral sokkal gyorsabb tempókat tudtunk játszani. A koncerteken ezt kezdetben nem is észleltük, csak felvételeken hallottuk vissza, így a fülmonitor használatával meg kellett tanulnunk, hogyan maradjunk a „lassabb” tempónál.
Ezeket a változásokat, pontosabb intonálásokat, tempókat a közönség is észleli, ennek következtében pozitív visszajelzéseket kapunk.

 

A fülmonitor előtt lábmonitorból hallottátok vissza magatokat. Milyen különbségeket észleltek a két monitor között?

Eredics Salamon

Eredics Salamon:
Sokkal jobb fülmonitort használni, mint kontrolládát. Sokszor egységesen egy „massza” jön vissza a ládából ezért nem tudsz rá úgy reagálni mintha fülmonitorból jönne, ami viszont egy stúdió hangzást ad.
A mi zenénknél nagy szerepe van a dinamikának. Fontos, hogy a színpad túlsó végén a másik tag mikor erősít vagy halkít. A lábmonitorral ez nagyon rosszul vehető ki, ezért nagy segítség számunkra a fülmonitor.
Emellett mi csak az egyik fülünkbe szoktuk betenni a fülhallgatót, hogy az atmoszférából is érezzünk valamennyit és felvegyük a közönség hangulatát, de a másik fülünkbe megmaradjon a tiszta, pontos hangzás.

 

Szerintetek mik az előnyei a fülmonitornak?

Eredics Dávid:

Eredics Dávid

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy sokkal szigorúbbak tudunk lenni önmagunkhoz, ami előny ha azt nézzük, hogy mennyivel pontosabban tudunk vele játszani. A hangindításoknál például nagyon nagy segítséget jelent.
A fülmonitorral nagyon finoman, pontosan össze tudunk hangolni, s így egy fúvós hangszerrel sokkal jobban lehet intonálni.

Bár mi általában csak egyik fülünkbe szoktuk betenni a fülhallgatót, nagy előnyünk például a Sziget fesztiválon, ahol nagyon nagy a zajszennyezés, hogy mindkét fülünket le tudjuk szigetelni és ott is pontosan, tisztán tudunk játszani. Így fel tudjuk venni a  versenyt a többi zenekarral.

 

 

Buzás Attila

Buzás Attila:
Technikailag sokat segít nekünk és a hangmérnökünknek egyaránt a fülmonitor. Mivel sok hangszerünk van, ma már 23 csatornával dolgozunk. A fülmonitornak köszönhetően, minden egyes hangszert nagyon jól külön lehet szeparálni és úgy kérjük vissza a fülünkbe egymást, ahogy mi szeretnénk hallani és ami saját magunknak a legjobb. Ehhez természetesen kell egy nagyon jó hangmérnök, akinek szintén nagy segítség a fülmonitor, mert sokkal jobban, könnyebben ki tudja keverni nekünk, amire szükségünk van.

 

 

Eredics Áron

Eredics Áron:

Itt van egy konkrét példa arra, hogy mennyire jó, hogy leszigeteli a külső zajokat: egy hollandiai fellépésünk alkalmával ütköztünk olyan problémába, amivel itthon nem találkoztunk azelőtt. A közönségnek hatalmas volt a hangereje (96dB), amit nagyon nehéz  kezelni. A színpad egy óriási burok alatt helyezkedett el, így hátulról is visszaverődött a hangunk. Mindemellett a tömeg is közel állt a színpadhoz, aminek az volt a nagy hátránya, hogy az ő hangerejük is beleszólt a mikrofonunkba. Ezen a koncerten semmit nem hallottunk volna egymásból a fülmonitor nélkül.

 

 

Eredics Benjámin

Volt e bármilyen kudarcotok a rendszerrel?

Eredics Áron:
Magával a rendszerrel nincs problémánk csak a fülhallgatóval. Először univerzális fülhallgatóval dolgoztam, de az mindig kiesett vagy hamar tönkrement. Egy idő után átszoktam az egyéni fülre öntött fülhallgatóra, ami sokkal jobban bevált nekem.

Eredics Salamon:
Részemről a fülhallgatókkal mindig is voltak problémáim. A legtöbbször kiesett vagy nem illeszkedett jól, de most a legújabb Shure SE 535-t használom, ami nagyon jól bevált.

Buzás Attila:
Eleinte én is kipróbáltam az egyéni fülre öntött fülhallgatót, de szerintem a bőgő miatt az alacsonyabb frekvenciákat nem jól közvetítette. Nekem nem vált be, így 2 koncert után letettem és visszaváltottam az univerzális fülhallgatóra.

Kinek ajánlanátok a fülmonitort?

Eredics Áron:
Elsősorban akusztikus zenekaroknak ajánlanánk, de számolni kell vele, hogy idő és pénz mire beszerzik az eszközöket és olyan szinten betanulják a használatát, hogy az már előnyére váljon a koncerteknek. Ehhez komoly előny, ha saját hangmérnöke van a zenekarnak.
Természetesen minden profi és amatőr zenekarnak is ajánljuk a fülmonitort, amivel teljesen más élmény lesz a zenélés.

 

 

Kosaram

Gyártók

Facebook